top of page

PADI AWARE ve Biz


PADI AWARE FOUNDATION®, dünya çapında faaliyet gösteren, kar

amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Misyonu, küresel çapta okyanus ve denizlerin korunması için yerel eylemleri teşvik etmektir. Dünyanın önde gelen dalış eğitimi organizasyonu olan PADI ile birlikte, insanlık ve okyanus arasındaki dengeyi sağlamak için ortak

vizyonlarına doğru ilerlemektedir.


Bir PADI 5 Yıldız Dalış ve Eğitmen Geliştirme Merkezi (PADI IDC Center) olarak “Seek Adventure Save The Ocean” sloganıyla yola çıkarak misafirlerimizle gerçekleştirdiğimiz keyif dalışları yanında aynı zamanda temizlik dalışları gerçekleştiriyoruz. Çünkü unutulmaz dalışlar gerçekleştirebilmek için temiz denizlere sahip olmamız gerektiğini biliyoruz!


Buna bağlı olarak 2021 yaz sezonunda 5 kez Kaş’ın farklı dalış noktalarında temizlik dalışları düzenledik. Gerçekleştirdiğimiz temizlik dalışlarından birini “Onüç Banko”da yaptık. Bu dalış noktası ismini tepesinin 13 metrede bulunmasından alır. Çoğunlukla güneyden gelen bir akıntıyla karşılaşırız bu dalış noktamızda. Bu nedenle ekolojik zenginliğe sahiptir ve genelde balıklar güney veya güneydoğu yamaçlarında karşımıza çıkar. Bu temizlikten büyük balıkçı ağları çıkardık. Büyük balıkçı ağları temizlik dalışlarında genel olarak karşılaştığımız ve deniz popülasyonu için çok büyük tehlike arz eden maddelerdir. Maalesef ki balık türleri bu ağlara takılmakta, sonrasında ağdan kurtulamadığı için hayatını kaybetmektedir.


Bir başka temizlik dalışımızı ise “Tünel” dalış noktasında gerçekleştirdik. Burnun kuzeyine bağlanan tekneden hemen aşağı düşüp tam 20 metrede kalarak batıya doğru seyre başladınız mı büyük birkaç kayanın arasına saklanmış tünelin girişi karşınıza çıkacaktır. İşte biz de tünele giden doğrultuda etrafta toplanabilecek çöpleri gözlerimizle tararken karşılaştığımız görüntüye çok şaşırdık. Bir müren gene bir ağa takılmıştı ve neredeyse ölmek üzereydi. Uzunca süren çabalarımız sonunda müreni ağdan kurtarabildik ve onu tekrardan yaşama döndürebildik. Bazı temizlik dalışları da anlayacağınız üzere dalışlarımızda görmeyi çok sevdiğimiz dostlarımızı kurtarma üzerine gerçekleşebiliyor.

Nautilus Diving olarak 2022 sezonunda da lokal etkinlik sayımızı arttırarak yani daha fazla temizlik ve farkındalık dalışı düzenleyerek temiz denizlere sahip olma vizyonunda global etkimizi arttırmak olacak! PADI Dive Against Debris ve Project Aware uzmanlık eğitimlerine katılarak, siz de bu çabamıza yardımcı olabilirsiniz.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page