top of page

2023'te Deniz Çayırlarını Korumanın 5 Yolu

Mart, Deniz Çayırlarının Farkındalık Ayı'dır ve bu, gezegen üzerindeki deniz çayırının önemli rolünü vurgulamak ve biz dalışçıların ve Okyanus Meşale Taşıyıcılarının bunu nasıl koruyabileceğimizi göstermek için harika bir fırsattır.

Deniz çayırı, Antarktika hariç her kıtada sığ sularda yaşayan çim benzeri bir bitkidir. Karbon depolama konusunda aynı alanın Amazon Yağmur Ormanı'ndan 35 kat daha etkili olan ve okyanus zemininin sadece %0,1'ini kaplayan deniz çayırları, küresel okyanusta depolanan karbonun %10-15'inden sorumludur. Dahası, bu ekosistemler tüm yaşamın temellerini sağlama konusunda yardımcı olur

  • Çeşitlilik Yaratma: Bir dönümlük deniz çayırı, 40.000'e kadar balığı ve yengeçler, istiridyeler ve midyeler gibi 50 milyon küçük omurgasızı destekleyebilir; ve

  • İnsanlığı Destekleme: Deniz çayırlığı çayırları, dünya balıkçılığının %50'sini tedarik eder, yaklaşık 3 milyar insan için hayati beslenme sağlar.

Ne yazık ki, bu güçlü ekosistemler her 20 dakikada bir futbol sahası hızında kaybediliyor. Neyse ki, deniz çayırı da gezegenin en dayanıklı bitkilerinden biridir ve yeterli destekle hızla toparlanabilir. Dalışçılar ve Okyanus Meşale Taşıyıcıları olarak bu ekosistemleri korumaya yardımcı olabiliriz. İşte nasıl?

1. Sürdürülebilir Dalış Tatil Köylerini Destekleyin

Deniz çayırlığı ekosistemleri için büyük bir tehdit sürdürülemez kıyı gelişmesidir. Birçok deniz çayırlığı ekosistemi, mercan resiflerine yakın, güzel tropik kıyı şeritleri boyunca bulunmaktadır ve bu, cennet plaj tatil köyü için mükemmel bir ortam oluşturur. Maalesef, doğal çevreyi gözetmeyen gelişmeler, “kristal” beyaz kumlu sığlıklar için deniz çayırlığı çayırlarının yok edilmesine neden olabilir. Gerçekte, deniz çayırını bilinçli olarak kumsal sığlıklarından çıkaran tatil köyleri, mercan resiflerinde daha az biyoçeşitlilik ve fırtınalardan gelen zararlara karşı dayanıklılıkla etkilerini muhtemelen hissedecektir.

2. PADI AWARE Vakfına Bağış Yapın

PADI AWARE'in Topluluk Hibe Programı, deniz çayırlığı habitatlarını koruma ve koruma eylemlerinde bulunan PADI Dalış Merkezlerini ve dünya genelindeki küçük STK'ları desteklemektedir. Bunlara bir örnek olarak Yunanistan'daki Kosamare'yi gösterebiliriz, bu proje, Kefalonya, Yunanistan'daki yüksek yoğunluklu bölgelere deniz çayırlığını izlemeyi ve restore etmeyi ve kalıcı ekolojik demirleme yerlerini kurmayı hedeflemektedir.

Projenin 2022-2025 yılları arasında Kefalonya'nın dört farklı koyunda gerçekleştirilecek üç aşaması bulunmaktadır. İlk olarak, Kosamare, Kefalonya'nın kuzeyindeki deniz çayırlığı çayırlarını hava fotoğrafçılığı ve su altı araştırmaları ile bilimsel olarak izleyecek ve kalıcı ekolojik demir yerleri ve restorasyon çalışmaları için öncelikli alanları seçecektir. Dalgıçlar, balık biyoçeşitliliğini ve Posidonia çayırlarının genel sağlığını ölçeceklerdir. Sonunda, kalıcı ve çevre dostu demirleme yerleri, botla gezintiden gelecek gelecekteki zararları önlemeye yardımcı olacak, ve Posidonia restorasyonu bu kritik habitatları ve mavi karbon lavabolarını canlandıracaktır.

Okyanusun en büyük zorluklarına müdahalede bulunan KOSAMARE'nin projesi gibi 50'den fazla projeye şimdiye kadar 200.000 dolardan fazla toplamış olan PADI AWARE Hibe Programını desteklemek için buraya bağış yapmayı düşünün.

3. Green Fins Üyeleriyle Dalış Yapın

2018'den beri, PADI, dalış topluluğunun bir küresel endüstrinin insanlara, gezegene ve kâra başarılı bir şekilde nasıl destek olabileceği konusunda bir örnek olarak potansiyelini gerçekleştirmek için The Reef-World Foundation ile ortaklık içinde çalışmaktadır. Ortak vizyonumuz, sürdürülebilir dalış ve şnorkelle yüzmenin sosyal norm haline getirilmesidir, böylece küresel okyanusta okyanus habitatlarının sağlığının iyileştirilmesidir.

Green Fins Üyelerinin aldığı destek alanlarından biri, tekne demirleme için çevresel en iyi uygulamadır. Bir tekne sahibi olarak nereye demir attığınızın farkında olmanız ve mevcut olduklarında sürdürülebilir demirleme seçeneklerinden en iyi şekilde yararlanmanız önemlidir. Mümkün olduğunda Green Fins Üyeleriyle dalış yapmayı tercih ederek, operasyonlarının sürdürülebilirliğini artırmaya adanmış dalış merkezlerini destekliyorsunuz.

4. Deniz Çayırlığı Ekosistemlerini Keşfedin

PADI AWARE'in Maviliği Sahiplen ağı, koruma eylemi için dünyanın en büyük su altı siteleri ağıdır. PADI'nın 6.600 dalış merkezi ve tatil köyünden oluşan küresel ağı ve tüm dünyada 128.000'den fazla profesyonel üyesi, sizin gibi dalgıçların ölçülebilir koruma etkisi yaratabilmek için doğrudan eylemde bulunma potansiyeli için eşsiz bir ölçek ve benzersiz bir potansiyel sunmaktadır.

Ocak 2023 itibariyle, 880+ küresel dalış sitesi ağının %16'sı deniz çayırlığını içermektedir. Bir sonraki dalış maceranız için, yurtdışında ya da yerelde olsun, neden Maviliği Sahiplen Küresel Eylem Haritası'nda listelenen 150+ dalış merkezinden, tatil köylerinden veya profesyonellerden birine başvurup onların deniz çayırlığı dalış alanında dalış yapmıyorsunuz? Ekosistem hakkında daha fazla bilgi edinmek için PADI Balık Kimlik Özel Dalış Kursunu almayı da düşünün. Kaplumbağalardan deniz ineklerine, vatozlardan denizatlarına kadar, deniz çayırlığında neler bulabileceğiniz gerçekten şaşırtıcıdır.

5. Deniz Çayırlığını Her Zaman Aklınızda Tutun

Deniz çayırlığı habitatlarına yönelik tehditlerden biri, karasal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğin okyanusa ulaşmasıdır. Deniz çayırlığı habitatlarını aklınızda bulundurun ve mümkünse organik ürünleri tercih edin. Eğer kıyıya veya bir nehire yakın bir yerde yaşıyorsanız, çimlerinize herhangi bir gübre veya böcek ilacı uygularken dikkatli olun ya da yavaş salınımlı bir gübre kullanmayı düşünün. Oluklar ve fırtına drenajları, fazla çim kimyasallarını suya taşır ve bu, deniz çayırlığı çayırlarının sağlığını etkileyebilir.


Kaynak PADI Blog 5 Ways to Protect Seagrass in 2023by Emma Hetherington

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page