top of page

Okyanus Kirliliği - 10 Kirli Gerçek

Okyanuslarımızın kirli olduğu artık sır değil. Ancak aslında ne kadar kirli olduklarını fark etmiyor olabilirsiniz. Bu, özellikle okyanusseverler (ki hepimiz olmalıyız!) için şok edici ve son derece üzücü olabilir. Aşağıda okyanus kirliliği hakkında 10 kirli gerçek sunuyoruz, ancak aynı zamanda okyanuslarımızın karşı karşıya olduğu durumu nasıl iyileştirebileceğinize ve başkalarını da aynı şeyi yapmaya teşvik edebileceğinize dair doğrudan katılabileceğiniz yolları da ekledik.

1.Yılda 100.000 Hayvan Dolanıklıktan Ölüyor

Yalnızca plastik, her yıl tahmini olarak 100.000 deniz hayvanının ölümüne neden oluyor. Bu genellikle balık ağlarına ve hatta plastik torbalara dolanma nedeniyledir. Bununla birlikte, bu, daha az düşünülen nesneleri, örneğin pipetleri ve plastik sargıları da içerir.

2.Okyanuslarımızda 5,25 Trilyon Parça Plastik Çöp Bulunuyor

National Geographic'e göre, inanılmaz bir şekilde okyanuslarımızda zaten 5,25 trilyon plastik parça bulunuyor. Şeyleri perspektife oturtmak için, Dünya'da sadece 8 milyardan fazla insan var.

3.Teksas'ın İki Katı Büyüklüğünde Bir Okyanus Çöplüğü Var

Kaliforniya kıyılarından biraz açıkta, dünyanın en büyük okyanus çöplüğüyle karşılaşırsınız - Büyük Pasifik Çöp Yaması. Okyanus akıntıları sürekli bir girdap (Pasifik Girdabı) oluşturarak, 1.931 km (1.200 mil) uzunluğundaki bu okyanus alanında çöpleri biriktirir. Ne kadar büyük olduğunu anlamıyorsanız, ABD'nin Teksas eyaletini düşünün ve ardından onu iki katına çıkarın.

4.İnsan Faaliyetleri Okyanuslarda 'Ölü Bölgeler' Oluşturdu

Okyanus ölü bölgeleri, aynı zamanda hipoksik alanlar olarak adlandırılır ve burada oksijen seviyeleri yaşam formlarının yaşamasına yetmeyecek kadar düşüktür. Ölü bölgeler doğal olarak meydana gelebilirken, insan faaliyetleri (özellikle besin kirliliği) daha fazla alanın bu koşullardan muzdarip olmasına neden olmuştur.

5.Mariana Çukurunda Plastik Kirliliği Bulundu

Okyanusun en derin noktasında, 11.034 metre (36.201 fit) derinliğe ulaşan Mariana Çukuru bulunur. Ancak, bu derinlik okyanus kirliliğinden muaf değildir. Mariana Çukuru'ndaki kabuklular test edilmiş ve sonuçlar, plastik yuttuklarını göstermektedir.

6.Okyanustaki Plastik Dünyayı 400 Kez Kaplayabilir

Yarıçapı 6.317 kilometre (3.925 mil) olan Dünya, okyanusta bulunan plastikle 400 kez kaplanabilir.

7.Birçok Ülke Okyanus Kirliliği Sorunlarını Başka Ülkelere Devrediyor

Okyanus kirliliğinden hiçbir ülkenin muaf olmadığını söylemek güvenlidir. Ancak, işleri daha da kötüleştirmek için, birçok ülke çöplerini başkalarına devrediyor, bu da çöp miktarının sadece artmakla kalmayıp, dünya çapında taşındığı anlamına gelir.

8.Tek Kullanımlık Plastik En Büyük Suçlu

Her şeyden önce, tek kullanımlık plastik, okyanuslarda bulunan en yaygın plastik türüdür. Bu, pipetler, paket servis bardakları ve plastik çatal-bıçak takımı gibi ürünleri içerir.

9.Okyanustaki Çöplerin %80'i Kara Faaliyetlerinden Kaynaklanıyor

Okyanus kirliliği sorununun çoğunluğunun balıkçılık ve su temelli faaliyetlerden kaynaklandığını düşünebilirsiniz. Ancak, okyanusta bulunan çöplerin sadece %20'si aslında balıkçılık ve okyanus faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Diğer %80, kara temelli insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Çöp atma, çöp bırakma ve gıda endüstrilerini düşünün.

10.Artan Okyanus Asiditesi de Bir Sorun

Hava kirliliği, pek çok kişi tarafından okyanus kirliliğiyle ilişkilendirilmeyen bir şeydir. Ancak, ikisi birbiriyle bağlantılıdır. Hava kalitesi için en büyük tehditlerden biri, fosil yakıtların yakılması ve bu işlemle atmosfere salınan emisyonlardır. Bunun yanı sıra, karbon emisyonları da okyanus yüzeyinin pH seviyesini etkileyebilir ve okyanus asidifikasyonuna katkıda bulunabilir.

Okyanus Kirliliğini Geri Çevirmeye Yardımcı Olun

Okyanus kirliliğini geri çevirmeye yardımcı olabileceğimiz en etkili yollarından biri, okyanuslar için elçiler olmaktır. Dalış öğrenerek, su altı dünyasıyla doğrudan temas kurarak kirliliğin etkilerini görmek ve onlara müdahale etmek için harekete geçersiniz. Deneyimlerinizi paylaşarak da, sevdikleri dünya için harekete geçmeye hazır daha fazla okyanus sevdalısı yaratılabilir.


Diving Against Debris sualtı dalıcılarının okyanuslardaki plastik kirliliği krizine karşı mücadele etmenin en etkili yollarından biridir.


Dalışçılar Ne Yapabilir?

Sertifikalı bir dalgıç olduktan sonra, hem su üstünde hem de su altında okyanus kirliliğiyle mücadele etmeye yardımcı olabilecek sayısız yol bulunmaktadır.

  • Diving Against Debris dalışlarına katılın

  • Okyanus için Torchbearer (Meşale Taşıyıcı) olun

  • Diving Against Debris Eğitmeni olun

  • Arkadaşlarınızı ve ailenizi okyanus kirliliği hakkında eğitin

  • Başkalarını dalış öğrenmeye teşvik edin

Hepimizin #LiveUnfiltered, öğrenmemiz ve su altı dünyasının pürüzsüz görüntüsünü kaldırarak okyanusların yardımımıza ihtiyacı olduğu gerçeğiyle yüzleşmemiz gerekiyor. Sadece kendi hayatınızı değiştirmeyecek, aynı zamanda deniz hayvanlarının ve gelecek nesillerin hayatını da değiştireceksiniz. Ve harekete geçme zamanı şimdi!




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page