top of page

SCUBA Ne Anlama Gelir?

Çoğu kişi scuba dalışı ve scuba terimleriyle aşinadır. Ancak, birçok kişi scuba kelimesinin aslında bir kısaltma olduğunu bilmiyor. Evet, scuba kelimesi sözlükte yerini bulmuş olsa da, aslında S.C.U.B.A. olarak başladı.


Peki scuba ne anlama gelir?

Bu kısaltma, Self-Contained Underwater Breathing Apparatus'ın kısaltmasıdır. Bu kısaltma, Dr. Christian Lambertsen tarafından 1954 yılında, daha önce icat ettiği Lambertsen Amphibious Respiratory Unit (LARU) için yeni bir isim olarak ortaya atılmıştır.


İnsanlar yüzyıllardır su altı dünyasını keşfetmekle büyülenmiş durumda. Taş oymalar, eski Yunanlıların su altına bakmak için kamışları dalış tüpü olarak kullandığını gösteriyor. Büyük İskender’in erken dönem bir dalış çanı ile deneyler yaptığı söylentiler arasında. Ancak 1942 yılında Jacques Cousteau ve Émile Gagnan, Aqua-Lung adını verdikleri ve bugün ‘scuba’ olarak adlandırdığımız şeye benzeyen ilk scuba ünitesini tasarladılar.


Bir scuba ünitesi ne işe yarar?


“Scuba ne anlama gelir?” sorusunu yanıtladıktan sonra, bir sonraki soru, bir scuba ünitesi ne işe yarar? Bir scuba dalış ekipmanı sizin yerinize nefes almaz, ancak su altında nefes almanıza, yükselmenize, alçalmanıza, yarı su derinliğinde sabit kalmanıza (havada asılı kalmak) veya istediğinizde yüzeyde yüzmeye olanak tanır. Kullanıcılara yüzeye bağlantı olmadan su altını keşfetmek ve rahatça hareket etmek için güvenli ve güvenilir bir yol sunar.


SCUBA Tam olarak nedir?

Scuba aşağıdaki ekipmanlardan oluşur.

  1. Bir regulator.

  2. Bir tüp .

  3. Bir yüzerlilik kontrol cihazı (Kısaca BCD) bir Inflatör hortumu (LPI) ve bir gösterge

Şimdi bunları tek tek inceleyelim...

Regülatörler

Scuba dalış regülatörü, dalışçının scuba tüpünden nefes almasını sağlayarak havanın basınçını düzenleyen bir ekipmandır. Bu, scuba tüpündeki sıkıştırılmış havanın çok yüksek basınçta olması - nefes almak için fazla yüksek olması - nedeniyle gereklidir. Regülatör, sıkıştırılmış havanın basınçını (2 aşamada) nefes alınabilir bir basınca düşürür.

İlk aşama, basıncı tüpten ara bir basınca indirir ve ikinci aşama, basıncı bir kez daha düşürerek dalışçının talep üzerine (nefes alırken/çekerken) almasını sağlar.

Standart bir açık su scuba dalış regülatöründe genellikle beş temel parça bulunur:

  1. Birinci kademe (scuba tüpünün üstüne takılan kısım).

  2. İkinci kademe (dalışçının ağzında tuttuğu kısım).

  3. Düşük basınçlı şişirme hortumu (tüpün üstünden dalışçının denge kontrol cihazına kadar uzanır).

  4. Yüksek basınçlı hortum (tüpün üstünden dalışçının göstergelerine kadar uzanır, bu göstergeler tüpte kalan havayı ve derinliği gösterir).

  5. Alternatif Hava Kaynağı (aynı zamanda ahtapot olarak adlandırılır), parlak sarı rengiyle kolayca tanınabilir olan ikinci bir aşamadır. Ana amacı, taşıyan dalışçıya destek olmak değildir. Bu, dalışçının arkadaşı içindir; eğer hava azalır veya tükenirse, arkadaşının Alternatif Hava Kaynağını alabilir ve tüpünden nefes alarak yüzeye güvenli bir şekilde çıkabilirler.

Yüzerlilik Kontrol Cihazı (BCD)

BCD veya yelek olarak da adlandırılan bu ekipman, tüpü fiziksel olarak dalışçının vücuduna bağlar. BCD aynı zamanda dalışçıların yüzeyde yüzmelerine, nötral batma kabiliyetine ulaşmalarına ve kontrollü bir şekilde dalmalarına olanak tanır.


BCD, düşük basınçlı bir şişirme hortumu ile dalışçının hava kaynağına bağlanır. BCD, ya bir düğme ya da bir kolla donatılmıştır, bu da dalışçının tüpten doğrudan BCD'ye hava eklemesine ve çıkarmasına olanak tanır. BCD'ye hava ekleyerek ve salarak, dalışçı rahatça ve çabasızca hareket edebilir.

Scuba tüpleri ve Tüplerin içindeki ne?


Yaygın olarak inanılanın aksine, scuba tüpleri oksijenle dolu değildir. Esas olarak normal hava ile doldurulurlar - şu anda nefes aldığınız aynı hava. ‘Hava’, %21 oksijen ve %79 azot içerir ve çoğu scuba dalışçısı bunu solur. Daha yüksek oranda oksijen içeren “Zenginleştirilmiş Hava” ile dalış yapma seçenekleri de vardır. Ancak, bu dalışçıya daha fazla oksijen sağlamak için değil, azot miktarını azaltmak içindir. PADI Nitrox Uzmanlık Kursu'nda Zenginleştirilmiş Hava Nitrox hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.


Elbette, scuba dalış ekipmanı sadece bir tüp, BCD ve regülatörden ibaret değildir - maruz kalma kıyafetleri (wetsuits), maskeler, paletler, dalış bilgisayarları ve aksesuarlar bulunur. Eğer scuba ekipmanı hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, PADI Ekipman Uzmanı Kursu'nu düşünebilirsiniz.


Scuba dalış ekipmanı satın almayı mı düşünüyorsunuz? Eğer öyleyse, dalış ekipmanı satın almanın en önemli yönlerinden biri ‘uygunluk’tur.


Dalışa yeni mi başlıyorsunuz ve sertifika almak mı istiyorsunuz? Dalış sertifikasının ilk seviyesi PADI Open Water Diver Kursu'dur.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page