top of page

Scuba Dalış Terimleri – Bunu Söyle, Bunu Söyleme

Bir sualtı dalıcını üzmek mi istiyorsunuz? Bir sonraki konuşmanıza birkaç şüpheli dalış terimi ekleyin: dalış gözlüğü, palet ya da oksijen tankı gibi terimler birkaç kaşın kalkmasına neden olacaktır.

Gazeteciler, seyahat blog yazarları, arkadaşlar ve aile, scuba öğrencileri... dikkat edin. İşte scuba diliyle doğru bir şekilde nasıl konuşulur.


Scuba terimleri – ne söylemelisiniz

Oksijen demeyin hava veya solunum gazı diyin. Bir dalıcıya "ne kadar oksijen soluyorsun" diye sormak, dalış hakkında hiçbir şey bilmediğinizi açıkça gösterir. Dalıcılar hava veya solunum gazı kullanır. Teknik dalıcılar bazen trimix kullanabilir ve Sertifikalı Zenginleştirilmiş Hava Dalıcıları bazen solunum gazlarına nitrox derler.

"Oksijen tankı" demeyin. "Scuba tankı" veya "silindir" deyin. Her sertifikalı dalıcının bildiği gibi, yeryüzünde soluduğumuz hava sadece yüzde 21 oksijendir. Bu nedenle bir dalıcının bir oksijen tankından nefes aldığını söylemek yanlıştır. Doğru scuba ekipmanı terimleri hava tankı, scuba tankı, şişe veya silindirdir. Bir dalıcının saf oksijen içeren bir tanktan nefes alabileceği tek zaman, bir acil durumun ardından yüzeydedir.

"Palet" demeyin.

"Yüzgeç" deyin.

Scuba dalıcıları ve serbest dalıcılar yüzgeç giyerler, palet değil. Yüzgeçler birçok şekil ve boyutta gelir ve her dalıcının ekipmanının vazgeçilmez bir parçasıdır.

"Palet" kelimesi şunlara işaret edebilir:

bir yemek pişirme aracı

deniz hayvanlarının ve deniz kızlarının eki ünlü bir yunus

...ama asla dalıcıların ayaklarına taktığı ekipmanı kastetmez.


"Gözlük" demeyin.

"Maske" deyin.

Yüzücüler maske giyer. Scuba dalıcıları, su altını derinlemesine keşfetmek için özel olarak üretilmiş maskeleri kullanır.

Scuba maskelerinin camları da yoğun basınca dayanabilecek temperli cam veya diğer güçlü bileşik materyallerden yapılır. Bu nedenle dalarken snorkel maskesi kullanmak istemezsiniz.

Yüzme gözlüklerinin aksine, scuba maskelerinin geniş bir görüş alanı vardır ve burunları kapalıdır, bu da içine sızan suyu atabilmelerini sağlar (resmi scuba terimiyle maskeyi temizleme).

İşte scuba dalış terimlerinin mini bir sözlüğü

BC or BCD = yüzerlilik kontrol cihazı

Scuba BCD, temelde hava kesesi olan bir yelektir. BCD'ler, keseye hava ekleyerek veya çıkararak dalıcılara su altında nötr kaldırıcılık elde etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

C-Card = sertifika kartı

Sertifikalı dalıcılar, c-card olarak bilinen bir scuba dalış lisansı alır. Bu plastik veya elektronik scuba sertifikasyon kartı, dalıcının fotoğrafını, sertifikasyon seviyesini, kurs tamamlama tarihini ve sertifikayı veren eğitmeni içerir. Eğer dalıcı, PADI ReActivate gibi bir scuba yenileme eğitimi tamamlamışsa, bu aktivitenin tamamlanma tarihi hakkında bir etiket veya diğer bilgiler bulunabilir.

DAN = Divers Alert Network


Dalıcılar DAN ve PADI'den bahsederken, Dan adında bir adamdan ve Patricia adında bir kadından bahsetmiyorlar. Divers Alert Network olarak bilinen DAN, dalış endüstrisinin önemli bir üyesidir. DAN, araştırma ve eğitim yoluyla güvenli dalışı teşvik eder. Ayrıca dalış kazası ve seyahat sigortası da sunarlar. PADI, Diving Instructors'ın Profesyonel Derneği olan, dünyanın önde gelen dalış eğitimi organizasyonudur.

Divemaster vs. Master Diver vs. Master Scuba Diver

Birinin "arkadaşım master dalıcıdır." dediğini duymuş olabilirsiniz. Muhtemelen ya bir PADI Master Scuba Dalıcısı veya PADI Dalış Eğitmeni hakkında konuşuyorlardır. PADI'nin master dalıcı derecelendirmesi yoktur (ancak Amerika Birleşik Devletleri Donanması'nın vardır).

Narkoz

Gaz narkozu, azot narkozu ya da sadece narkoz olma, dalıcıların daha derine daldıklarında onları öforikten kaygılı hissetmeye kadar etkileyen bir olguya dair dalış terimleridir.

Açık Su


İnsanlar dalgıç olmak ya da scuba dalışı öğrenmek istediklerini söylediklerinde, bahsettikleri şey Açık Su Dalgıcı kursudur. Açık Su Dalgıcı sertifikası, sizi başka bir sertifikalı dalgıçla birlikte kendi başınıza dalış yapma yeteneğine kavuşturur.


Biraz kafa karıştırıcıdır çünkü bir PADI Scuba Dalgıcı kursu vardır. PADI Scuba Dalgıçları yalnızca en fazla 12 metre/40 feet derinliğe kadar bir PADI Profesyonelinin doğrudan gözetiminde dalış yapabilirler. PADI Scuba Dalgıcı ile PADI Açık Su Dalgıcı arasındaki fark hakkında daha fazla bilgi edinin.

Regulator, Octopus ve DV

Bir dalgıcın bir kafadan bacaklı mı yoksa dalış ekipmanı mı hakkında konuştuğunu anlamak için yakından dinlemeniz gerekebilir. İkincisini varsayarsak, bir dalgıcın scuba tankından hava sağlayan ekipman hakkında konuşulurken bu dalış terimlerini duyabilirsiniz:


  • Regülatör – tüm seti (hose'lar dahil) tanımlar, ancak sadece ikinci aşamayı (ağızlıkla olan kısmı) belirtmek için de kullanılabilir. Dalgıçlar genellikle kısaltma olarak bunlara "regs" derler.

  • Ahtapot ya da 'octo' – ara sıra bağlantı hortumlarının koleksiyonunu tanımlamak için kullanılsa da (isim buradan gelir), daha yaygın olarak genellikle sarı renkte olan ve acil durumlar için ayrılan yedek hortum ve ikinci aşamayı ifade eder - ayrıca alternatif hava kaynağı olarak da bilinir.

  • Talep Vanası (DV) - ikinci aşama için başka bir sözcük. Buna böyle denmesinin nedeni, dalgıcın içeri ve dışarı nefes alırken talep üzerine solunum gazı sağlamasıdır.

Dekompresyon Hastalığı


Dekompresyon Hastalığı'nın (DCI'nın bir formu) bir takma adıdır; çoğunlukla azotun kan veya dokularda kabarcıklar oluşturduğu tehlikeli bir durumu ifade eder. Genellikle hızlı basınç değişiklikleri tarafından neden olunur ve bu yüzden dalgıçların yavaşça yükselmeleri gerekir - 'bent' olmamak için.

Vis

Bir dalgıç 'vis'in ne kadar iyi olduğundan bahsederken, dalışları sırasındaki görünürlüğe atıfta bulunmak için scuba dalış argosu kullanıyor. Başka bir deyişle, suyun ne kadar berrak olduğu ve ne kadar uzakta görebildikleridir.


Ve son olarak, dil bilgisi üzerine bir not:

Dived mı yoksa dove mu demek gerektiği, dalış camiasında büyük bir tartışma konusudur, ama basit cevap şudur: Amerikan ya da İngiliz İngilizcesi konuşuyorsanız her ikisi de doğrudur.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page