top of page

Scuba Diving, Ruh Sağlığınıza Yardımcı Olabilir

Pozitif ruh sağlığını birincil hale getirme ve Filtresiz Yaşamaya hazırlanma zamanı geldi. Bireylerin %50'sinden fazlası hayatlarında bir ruh sağlığı bozukluğu ile teşhis edilmiş ya da edilecek, ve bu bile teşhis edilmeyenleri hesaba katmıyor. Bu, sürekli olarak etkin olduğumuz, sürekli olarak en iyi anların gösterildiği dünyada yaşadığımız acı gerçektir. Bu durum kötü ruh sağlığına ve sağlıksız davranışlara yol açar.

Bir çözüm mü? Filtresiz Yaşayın! Durmaksızın devam eden dünyaya olan güçlü bağlılıklarımızdan kurtulun. Filtresiz yaşamak, filtresiz ortamlara, örneğin su altı dünyasına dalmak anlamına gelir. Bu, sırayla, pozitif ruh sağlığını teşvik eder!

Eğer deneyimli bir dalışçıysanız, dalış gezilerinin ruh sağlığınızı nasıl iyileştirebileceğini bilirsiniz. Ya da yeni başlamış birisiyseniz, bu hissi henüz yaşamamış olabilirsiniz. Dalış yapmak ve filtresiz su altı dünyasını keşfetmek sadece keyifli değil, aynı zamanda ruh halinizi, stres seviyenizi ve anksiyetenizi önemli ölçüde iyileştirebilir.

2016'da Sheffield Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, PADI Deptherapy programını tamamlayan askeri gazilerin ruh sağlığı ve refahında önemli bir iyileşme gösterdi. Bu, fiziksel yaralanmalara sahip olanları ve Post Travmatik Stres Bozukluğu (PTSD) olanları içeriyordu. Araştırmada dalış yapan bireyler, azalmış uykusuzluk, anksiyete seviyeleri ve depresyon konusunda belirgin iyileşmeler gözlemlendi.


Dalış, Fiziksel Durumunuzu İyileştirerek Ruh Sağlığınızı Geliştirir

Dalışa katılan bireylerin iyi bir fiziksel sağlık durumunda olması gerektiğini söylemek yanlış olmaz.(dalış yapmadan önce Tıbbi Sorumluluk formlarını doldururken fark edeceksiniz). Ek olarak, birçok dalgıç, fiziksel sağlıklarını ne kadar çok iyileştirirlerse, dalışın o kadar iyi ve kolay hissettirdiğini fark eder - nefes almanın kolaylığı, ekipmanı taşıma gücü ve günde birden fazla dalış için harika bir dayanıklılık düşünün!

Sadece dalış yapmak için iyi bir fiziksel sağlık durumunda olmanız gerekmekle kalmaz, dalışın kendisi de fiziksel uygunluk seviyenizi iyileştirmeye yardımcı olabilir! Dalış, kan basıncını düşürmeye ve esnekliği artırmaya yardımcı olabilir. Fiziksel sağlık ve ruh sağlığı iki farklı alan gibi görünebilir, ancak kötü fiziksel sağlık, psikiyatrik semptomları (anksiyete ve depresyon gibi) kötüleştirebilir. Dolayısıyla, dalışla ve düzenli olarak dalmakla fiziksel sağlığı iyileştirerek, ruh sağlığınızı da iyileştireceksiniz.


Sertifikalar Güveni Artırır

Bir şey başardığımızda, genellikle kendimiz hakkında hissettiğimiz şeyin iyileştiğini birçok kişi zaten bilir. Başarı duygusu, insanların genellikle başarılı, memnun ve hatta coşkulu hissetmesini sağlar. PADI sertifikalarınızı elde etmek, ister Open Water Diver kursunuz ister Divemaster'ınız veya daha ilerisi olsun, büyük bir başarı örneğidir!

Sırayla, yeni bulunan artan özgüveninizin, ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olması muhtemeldir.


Bir Meditasyon Biçimidir

Eğer zaten bir dalgıçsanız, tekrar tekrar scuba dalışının en önemli kuralını duymak kırık bir plak gibi gelebilir: nefesinizi asla tutmayın. Bu sadece güvenliğiniz için önemli değil, aynı zamanda nefes alış frekansınız da dalışınızı nasıl etkileyebilir. İçe ve dışa doğru uzun yavaş derin nefesler, optimal hava tüketimi ve su altında daha büyük bir rahatlama sağlar. Bu, ruh sağlığınızı nasıl iyileştirir? Nefesinize odaklanmak, meditasyon ve farkındalığın anahtar bir bileşenidir.

Ayrıca, meditasyon ve farkındalık, kötü ruh sağlığıyla mücadele etmek için etkili yollardır. Farkındalığın, ruh sağlığınızı iyileştirebilecek psikolojik streslere karşı etkili bir çare olduğu gösterilmiştir. Dalgıçların su yüzüne çıktıklarında hissettikleri huzurlu, zen gibi his, bir meditasyon ya da nefes çalışması oturumunun ardından hissedilene çok benzer.


Dünya Çapında Bir Toplulukla Bağlantı Kurmak

Bağlantı kurabileceğiniz bir topluluğun olmaması, yalnızlık ve izolasyon hislerine yol açabilir. Ne yazık ki, bu durum depresyon gibi psikiyatrik bozukluklara bağlanabilir.

Bir dalış, iki kişilik veya bazen çok kişilik bir etkinlik olduğundan, dalış yapmak için en az bir başka birey ile bağlantı kurmanız gerekecektir. Kursların genellikle gruplar halinde yapıldığından bahsetmiyorum bile! Dalış kurslarına katılanlar ve eğitmenler için tanıdık bir hikaye - bağlantı kurmak ve iletişimde kalmaktır. Dalış, yerel dalgıçlardan veya yurtdışında buluştuğunuz dalış arkadaşlarınızdan oluşan kendi küçük topluluğunuzu oluşturmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, PADI dalgıcı olmak, PADI Torchbearer topluluğunun bir parçası olmanıza ve okyanusun bir savunucusu olmanıza olanak sağlar.

Filtresiz, gerçek hayat ortamında benzer düşünen bireylerle bağlantı kurmak, moralinizi yükseltmek ve hayatınıza macera katmak için mükemmel bir yoldur!


Daha İyi Hissetmeye Hazır mısınız?

Scuba dalışının, özellikle Filtresiz Yaşamaya yardımcı olma yeteneği sayesinde, ruh sağlığınızı oldukça önemli bir şekilde iyileştirebileceği açıktır. Camaraderie duygusu, olumlu başarılar ve meditatif içsel çalışma ile birleşince, scuba dalışı insan bedeni ve zihni için oldukça büyülü hale getirir.

Eğer yeni başlayan biriyseniz, hemen şimdi online olarak scuba dalışı öğrenmeye başlayabileceğinizi bilmekten mutluluk duyacaksınız. Alternatif olarak, eğer şimdi bir dalışa ihtiyaç duyuyorsanız, Nautilus Diving ekibi, size mükemmel bir scuba dalışı macerası bulmanızda 7/24 yardımcı olmak için hazırdır!



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page