top of page

Scuba Dalışı Bir Spor Mu Yoksa Hobi mi?

Yerel dalış mağazamda Sport Diver dergisini ilk gördüğümde "Sport Diver? Dalışla ne alakası var?" diye düşündüm. Bir spor aktivitesi kalp atışınızı hızlandıran ve terlemenize neden olan bir etkinlik, değil mi?

O zamanlar, yeni sertifikalı bir PADI® Dalgıçtım. Open Water Diver sertifikasyonumu Meksika'nın Tulum kentinde aldım ve scuba dalışının oldukça kolay olduğunu düşünmüştüm. Ancak iki önemli şeyi göz ardı ediyordum:

  1. Scuba dalışı terimi kullanılmaya başlandığı dönemden bugüne kadar scuba dalışı daha erişilebilir hale geldi. O zamanlar bazı scuba eğitmenleri, öğrencilerine sırtlarına bağlanmış bir tüple şınav yaptırıyorlardı. Nedenini bana sormayın.

  2. Ben kolay yolu seçtim. Dalış mağazasında dururken, "Pfff! Scuba dalışı bir spor olacak kadar zorlu değil." diye düşünürken, scuba dalışı öğrenmeyi yerel olarak öğrenmenin çok zor olacağını düşündüğüm için Meksika'da sertifika aldığım gerçeğini görmezden geliyorum.

Yaşadığım yer, Pasifik Kuzeybatısı'nda olduğundan, su sıcaklıkları 4.6°C/40.3°F ile 19.9°C /67.8°F arasında değişiyor, bu da kalın bir dalış elbisesi (veya kuru dalış elbisesi), bir başlık, eldiven ve Meksika'da taktığımdan neredeyse iki kat daha fazla ağırlık takmanız gerektiği anlamına geliyor. Burada sertifika almak tamamen mümkün ve görülecek çok şey var, ancak soğuktan tamamen korkuyorum.

Scuba Dalışı Bir Spor mu?

Scuba dalışı nedir biliyor musunuz? Bir paradoks.

Rahatlatıcı ve heyecan verici bir şeydir - Suyun altında olmak meditatif bir nitelik taşır... Ta ki en sevdiğiniz deniz yaratıklarından biri yanınızdan geçene ya da yuvasından çıkana kadar. Sonra işler çok heyecanlı hale gelir.

  • Kolay ve zorlu bir şeydir - Kıyı dalışlarına katıldığım birçok kez oldu ve dalışın kendisi muhteşemdi, ancak dalışa girmek ve çıkmakla uğraşmak zahmetli olabiliyor.

  • Nefes ile ilgilidir, derinlik ile değil - Dalış yapmayan insanlar, derin dalış yapmanın beceri ölçütü olduğuna yanlışlıkla inanırlar. Teknik dalış yapanlara saygı duyarak, deneyimli bir dalgıç ile acemi bir dalgıç arasındaki en kolay fark, solunum kontrolü yoluyla şişme dengelerini ne kadar iyi yönettiğidir.

Bir şeyi bir spor mu yoksa bir hobi mi yapan şey nedir?

Katılımcılar arasındaki rekabet mi bir şeyi bir spora mı yoksa bir hobie mi dönüştürür? Popüler birçok spor (basketbol, futbol, hokey vb.) rekabet içerir. Ancak koşu, bisiklet sürme ve yüzme gibi birçok spor türünde katılımcılar yalnız çalışırlar.

Sıkıntı çekmek bir şeyi spora dönüştürür mü? Eğer öyleyse, bahçe işleri Olimpiyatlar'da olmalı! Yabani otları temizlemek ve el arabalarını taşımak, okçuluk, bowling, curling ve diğer spor kanallarında gösterilen etkinliklerden daha fazla fiziksel zorluk içerir.


Özellikle soğuk suda kıyı dalışı yapmak, ciddi kalori yakmanızı sağlayabilir.

  • Kıyı dalışı saatte 600 kalori yakar.

  • Tekne ile yapılan scuba dalışı ise saatte 300 kalori yakar.

Peki fiziksel beceriler ne hakkında? Sanırım bir şeyi bir spora dönüştüren tanımlayıcı özellik bu olabilir. Yüzseydiniz, ateş etseydiniz, dövüşseydiniz veya salsa dansı yapsaydınız, düşünebildiğim her spor, ölçülebilen ve geliştirilebilen bir fiziksel beceri etrafında döner.


Scuba Diving: Spor mu, hobi mi?

Sonuç olarak, scuba dalmak, dalgıcın niyetine bağlı olarak bir spor veya hobi olabilir. Ben Master Scuba Diver ™ dereceme çalışırken, becerilerimi geliştirmeye odaklandım ve dalış gerçekten bir spor gibi hissettim. Ayrıca, spor salonuna gitmek yerine okyanusta zaman geçirerek fiziksel olarak daha güçlü hale geldim.

Bu günlerde, scuba dalışı benim için daha çok bir hobi gibi hissettiriyor. Mercan kayalıklarından ilginç yaratıkların çıkmasını beklerken neredeyse hareketsiz beş dakika geçirmekten mutluluk duyuyorum. Dalış tarzım, herhangi bir şeyden çok su altında kuş gözlemciliğine (balık gözlemciliği mi demeliyim?) benziyor.


Scuba Dalışı Aynı Zamanda Bir Kariyer Olabilir.

Eğer scuba dalışını seviyor ve okyanusa derin bir şekilde ilgi duyuyorsanız, scuba dalışında bir kariyer düşünebilirsiniz. Bir PADI Eğitmeni veya Divemaster olarak, su altı dünyası ofisiniz olabilir. Yolculuk yapabilir, ilginç insanlarla tanışabilir ve okyanus gezegenimizin sağlığına olumlu bir katkıda bulunabilirsiniz. PADI Profesyonel olma hakkında daha fazla bilgi edinin.


Kaynak PADI Blog Is Scuba Diving a Sport or a Hobby? Megan Denny


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page