top of page

En Yaygın 10 Tüplü Dalış Efsanesi

Birine tüplü dalış yaptığını söylediğinde, genellikle iki farklı tepki alırsın. Eğer söylediğin kişi de bir dalgıçsa, anında bir dayanışma ve belki de yeni bir dalış arkadaşı bulursun. Eğer kişi bir dalgıç değilse, kan içici köpekbalıkları hakkında laf dinlemeye ve sadece tropik yerlerde değil, her yerde dalış yapabileceğine dair inanmamaya hazır ol. Bu yanlış bilgileri ve demode fikirleri düzeltmek amacıyla, en yaygın tüplü dalış efsanalerinin bir listesini bir araya getirdik.


Umarız dalgıç olmanın, yüzeyin üzerindeki baskılardan kaçmanıza, derin bir nefes alıp rahatlamanıza, su altı dünyasının güzelliklerini keşfetmenize ve #LiveUnfiltered imkan tanıdığını (birçok kişi gibi) keşfedersiniz.


Efsane #1 İlginç bir şey görmek için derinlere dalmak zorundasınız.


Dalgıç olmayan kişilerin tüplü dalışçılara sorduğu ilk sorulardan biri, “Ne kadar derine dalabilirsin?” bazı dalışçılar derin keşfin zorluğunu sevse de, dalışçıların büyük çoğunluğu suyun daha sıcak olduğu, renklerin daha parlak olduğu ve havanın daha uzun süre yettiği 18 metre/60 feet derinlikte kalır.

Efsane #2 İyi dalış yapmanın tek yeri tropiklerdir.

Neredeyse her türlü su bulunan yerde dalış yapabilirsiniz, bunlar arasında göller, taş ocakları, kullanım dışı madenler ve hatta füze siloları gibi iç bölgeler de bulunur. Dünyanın en iyi dalış yerleri, Kanada'nın British Columbia, Güney Afrika ve Birleşik Krallık gibi soğuk su ortamlarında bulunur.


Efsane #3 Tüplü dalış tehlikelidir

Dikkatsizseniz snowboard, bisiklet, koşu, hatta yemek yapma bile tehlikeli olabilir. Tüplü dalış, diğer her aktivite gibi, PADI® Açık Su Dalgıç sertifika kursu sırasında öğreneceğiniz belirli yapılması ve yapılmaması gereken şeylere sahiptir.


İlginç olan şey, çoğu dalgıç olmayan kişinin dalışın köpekbalıkları yüzünden tehlikeli olduğunu düşünmesi. Gerçek şu ki, köpekbalıklarından en az 18 şey daha tehlikeli, bunlar arasında köpekler, geyikler ve inekler de bulunur.


Efsane #4 Tüplü dalış pahalıdır

Sertifikalı bir dalgıç olma maliyeti, diğer açık hava aktivitelerini öğrenmekle benzerdir. Havuz pratiği için 6-8 saat ve bir eğitmenle dört dalış içeren Açık Su Dalgıç kursu®, aşağıdakilerle aynı maliyete gelir:


  • bir hafta sonu kaya tırmanışı dersleri

  • bir hafta sonu kano dersleri

  • bir hafta sonu sinek balıkçılığı dersleri

  • özel golf derslerinin yaklaşık üç saati

  • özel su kayağı derslerinin yaklaşık üç saati

  • dört özel yoga dersi

Ayrıca, PADI tüplü dalış sertifikasyonunuz ömür boyudur. Bir PADI Eğitmeni ile yeni maceralara atılabilirsiniz, ancak istediğiniz zaman bir arkadaşınızla okyanusu keşfetmekte ve #LiveUnfiltered da özgürsünüz. Uzun bir süre dalış yapamazsanız, PADI’nin ReActivate® Tüplü Dalış Tazeleme Programı, unutmuş olabileceğiniz herhangi bir beceriyi geri getirmenin hızlı ve kolay bir yoludur.


Efsane #5 Yalnızca mükemmel bir yüzücüyseniz dalgıç olabilirsiniz

Her başlangıç seviye dalgıç bilir (veya hızla fark eder) ki, hızlı yüzme, kısa dalış sürelerine neden olur. Deneyimli dalgıçlar rahattır, nadiren kollarını kullanır ve uzun, yavaş vuruşlarla tekme atarlar - temelde yarışmacı bir yüzücünün tam tersi.


Tüplü dalış yapmak için temel su becerileri yeterlidir. Bu, şunları yapabilme yeteneğini içerir:


  • 10 dakika boyunca su üzerinde durabilmek veya suda çırpınmak - sırtüstü, yüzüstü yatabilir, suya vurabilir, "köpek yüzme" yapabilir veya herhangi bir yüzme yardımı kullanmadan yüzebilirsiniz.

  • Durmadan 200 metre/yarda (veya maske, palet ve şnorkel ile 300 metre/yarda) yüzebilmek. Zaman sınırlaması yoktur ve istediğiniz yüzme stilini kullanabilirsiniz.

PADI Profesyonelleri, hemen hemen her yetenekteki insanlara su altı keşifleri yapma konusunda yardımcı olabilir. Uyumlu teknikler, fiziksel engellere sahip bireylerin tüplü dalış yapmalarına olanak tanır ve felç, amputasyon veya diğer zorluklar yaşayan insanların bir PADI Açık Su Dalgıç sertifikası alması alışılmadık bir durum değildir.


Efsane #6 Tüplü dalış tankları saf oksijenle doludur

Soluduğumuz hava yaklaşık yüzde 21 oksijen ve yüzde 78 azot içerir ve bu da çoğu tüplü dalış tankının içinde bulunan şeydir. Bazı rekreasyonel dalgıçlar, genellikle yüzde 31-36 arasında ekstra oksijen içeren bir karışım kullanır; buna zenginleştirilmiş hava nitroks denir.


Eğer bir dalgıç saf oksijen soluyorsa, bu muhtemelen bir acil durumdan kaynaklanmaktadır. Acil Oksijen Sağlayıcı olma hakkında daha fazla bilgi edinin.


Efsane #7 Dersi seninle alacak birini bulmak zorundasın

Başka bir kişiyle dalış yapmak, yalnız dalış yapmaktan daha güvenli ve eğlencelidir, ancak bir partner olmadan bir tüplü dalış sınıfına kaydolabilirsiniz. Birçok dalgıcın, rastgele atanan bir dalış arkadaşı olarak başlayan ömür boyu arkadaşları vardır.


Efsane #8 Dalmayı öğrenmek zordur/uzun zaman alır

Kırk (artı) yıl önce, tüplü dalış öğrenmek haftalarca eğitim gerektirirdi. Öğrenciler askeri tarz tatbikatlara katılır ve rekreasyonel dalış için alakasız beceriler öğrenirdi. O zamandan beri:


  • Dünya Rekreasyonel Tüplü Dalış Eğitim Konseyi (WRSTC), rekreasyonel dalış eğitimi için standartlar oluşturdu.

  • Dalış bilgisayarları, dalış planlamasını basitleştirdi

  • Öğrenciler, dijital kurs materyallerini kullanarak istedikleri zaman, istedikleri yerde eğitimlerine başlayabilir ve kendi rahatlarına göre çalışabilirler.

  • Sadece dört gün içinde tüplü dalış sertifikası alabilirsiniz.

Efsane #9 Dalış, sadece genç veya çok fit insanlar içindir

Dalış efsanesi Dr. Sylvia Earle'e (1935 doğumlu) çok yaşlı olduğunu söylemeyin. Dürüst olmak gerekirse, Derinliklerin Hanımefendisi yıllardır dalış yapıyor, ancak emekli George Aitken 74 yaşında tüplü dalış sertifikası aldı.


George ve torunu birlikte sertifikalandırıldı ve paylaşabilecekleri özel bir anı ve etkinlikleri var. İşte üç nesil dalgıç içeren bir aile hakkında başka bir hikaye, aralarında Büyükanne Carol ve Büyükbaba Joe da var.


45 yaşın üzerindeyseniz ve şu anda tıbbi bakım alıyorsanız veya aşağıdaki sağlık sorunlarından herhangi birine sahipseniz, bir tüplü dalış kursuna kaydolmadan önce doktorunuzla görüşün. Bu tüplü dalış tıbbi anketi (PDF) yanınızda getirin.


  • Şu anda puro, sigar veya sigara içiyorsanız

  • Yüksek kolesterol veya yüksek tansiyonunuz varsa

  • Kalp krizi veya felç geçiren bilinen aile öyküsü varsa

  • Diyabetiniz varsa, hatta diyet ve egzersizle kontrol altında bile olsa

Doktorunuzun soruları olursa, Divers Alert Network (DAN) 'dan bir dalış tıbbi uzmanına başvurabilirler. DAN, Duke Üniversitesi Tıp Merkezi ile bağlantılıdır ve dünya çapında tıbbi profesyoneller için tanınmış bir kaynaktır. DAN'ın acil olmayan telefon numarası (919) 684-2948'dir ve çevrim içi iletişim formu aracılığıyla da ulaşılabilirler.


Efsane #10 Kapalı alan korkusu yaşarsanız tüplü dalış yapamazsınız

Birçok insan, kapalı alan korkusuyla ilgili korkularının yersiz olduğunu bulur. Diğerleri ise tüplü dalışı, olumsuz duygularını aşmalarına yardımcı olacak olumlu bir etkinlik olarak kullanır. Yoğun kapalı alan korkusu olan birinin tüplü dalış öğrendiği hikayeyi okuyun.


Kapalı alan korkusu yaşıyorsanız ama dalış hakkında meraklıysanız, bir havuz veya havuz benzeri ortamda Discover Scuba® Diving deneyimini deneyin. Daha fazla ışık almasını sağlayacak şeffaf bir maske isteyin ve endişeleriniz konusunda açık olun. Tüplü dalış eğitmeniniz, sizi desteklemek ve olabildiğince rahat hissettirmenize yardımcı olmak için oradadır.

PADI Dalgıç olmaya ve #LiveUnfiltered yaşamaya hazır mısınız?

Sizi tüplü dalış yapmaya ikna ettik mi? Umarız en azından bazı korkularınızı hafifletmişizdir ve belki de dalış hakkındaki yanlış anlamalarınızı. Öyleyse, derin bir nefes alın ve bugün #LiveUnfiltered yaşamaya başlayın. Aşağıdaki düğmeyi tıklayarak tüplü dalış sertifikasyon kursuna kaydolun ve çevrim içi öğrenme bileşeniyle hemen başlayın.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page