top of page

Azot Narkozu: Dalgıçların Bilmesi Gerekenler

Azot narkozu, genellikle su altı dalgıçlarını etkileyen ve nadir durumlarda serbest dalışçıları etkileyen gizemli bir durumdur. Azot narkozunun diğer adları arasında: derinlik sarhoşluğu, martini etkisi ve derin sarhoşluk bulunur. Ancak bir dalış teknesinde, muhtemelen en çok duyduğunuz şey şu olacaktır: hiç narkoza girdin mi?

What is Nitrogen Narcosis?

Basitçe ifade etmek gerekirse, bu, genellikle azot olmak üzere, derinlikte sıkıştırılmış gaz solunması sonucu oluşan bir anestezik etkidir. Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), daha ayrıntılı bir tanım sunmaktadır.

Dalgıçlar, kendilerinde veya bir dalış arkadaşlarında azot narkozunun belirtilerini tanıyabilmelidir. Divers Alert Network (DAN) uzmanlarına göre, en yaygın belirtiler şunlardır:


  • Yargı yeteneğinde bozulma

  • Konsantrasyon güçlüğü

  • Uyuşukluk

  • Aşırı güven ve coşku

  • Korku hissi

Azot Narkozu Nasıl Hissedilir?

Başlangıçta, azot narkozu sizin muhakeme ve yargı yeteneğinizi bulandırır. Yani, eğer sadece hiçbir karar verme ya da görev tamamlama ihtiyacınız olmadan yüzüyorsanız, zihinsel olarak zayıfladığınızın farkına varmayabilirsiniz. Birçok dalgıç, narkoza girdiğini bilmeden narkoz olmuştur.

Sonra coşku hissi gelir. Dalgıçlar bu hissi hafif sarhoşluğa ya da dişçideki mutlu gazı (azot oksit) almak gibi açıklarlar, ancak azot narkozu herkesi biraz farklı etkiler. Bazı dalgıçlar, kendim de dahil olmak üzere, neşeli yerine endişeli ve karamsar hissederler.

Bu noktada, eğer dalgıç narkoza girdiğini fark etmez ve dalmaya devam ederse, fiziksel becerilerini kaybeder. Artık durum çok tehlikelidir. Daha da derine gitmek halüsinasyonlara, fikir sabitliğine, sersemliğe ve çok daha kötü durumlara neden olabilir.

Azot Narkozunu Tanımlamada Ne Yapabilirsiniz?

Derinlik sarhoşluğunu tanımlamayı ve kaçınmayı bilmek önemli bir güvenlik becerisidir. İşte bu yüzden PADI® Deep Diver uzmanlık kursu, derinlikteki bozulmayı ölçen bir aktivite içerir. Yüzeyde, bir matematik problemini çözmek veya basit bir bulmacayı tamamlamak gibi muhakeme gerektiren bir aktiviteyi tamamlayacaksınız. Kişisel olarak, ben farklı şekilli deliklere sahip olan bir oyuncak kullanmayı severim (daireler, üçgenler vb. şekilleri ile bir şekil sıralayıcı).


Sualtında, eğitmeniniz sizden en az 18m/60ft derinlikte görevi biraz değiştirerek tekrar etmenizi isteyecek. Eğer yüzeyde eğitmeniniz sizden iki büyük sayıyı çıkartmanızı istemişse, sualtında sayılar farklı olacak. Öğrencilerim için, ben yüzeyde onlardan topun içine üçgen şekilleri yerleştirmelerini isteyebilirim, sonra sualtında onlardan daire şekilleri yerleştirmelerini isteyebilirim.


Eğitmeniniz her iki görevi tamamlamanız ne kadar süreceğini kaydedecek. Derinlikte, görevin daha karışık olduğunu veya daha uzun sürdüğünü görebilirsiniz. Bu aktivitenin amacı, azot narkozunun sizi nasıl etkileyebileceğini anlamanıza yardımcı olmaktır. Bu, PADI Deep Diver uzmalık kursunda öğreneceğiniz birkaç önemli şeyden biridir.

Diğer Sıkça Sorulan Sorular

Azot narkozu, dekompresyon hastalığı ile aynı mıdır?

Hayır. Her ikisi de sıkıştırılmış azot solunması sonucu oluşur, ancak dekompresyon hastalığı ve azot narkozu aynı şey değildir. Dekompresyon hastalığını nasıl tanıyacağınız hakkında daha fazla bilgi edinin.

Azot narkozu hangi derinlikte meydana gelir?

Her beden farklıdır. Bazı insanlar baharatlı yemekleri severken, bazıları ona tahammül edemez. Altı kıtada sivrisinek ısırığına maruz kaldım ve partnerim tamamen bağışıktır. Azot narkozu da farklı değildir. Bazı dalgıçlar 30m/98f derinlikte etkilerini hissederken, diğerleri rekreasyonel sınır olan 40m/130f'ye ulaşana kadar hiçbir şey hissetmeyebilir.

Azot oranı daha düşük bir gaz karışımı, örneğin zenginleştirilmiş hava kullanmanın, narcedilme riskini azaltıp azaltmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Son zamanlarda yapılan bir çalışmaya göre - hayır. Ayrıca, 30m/98f altında zenginleştirilmiş hava kullanırken oksijen toksisitesi riski artar. PADI Nitrox Uzmanlığı kursunda daha fazla bilgi edinin.

Nitrojen nakozunun tedavisi nedir?

İlk adım, dalgıcın veya dalgıç arkadaşının belirtileri tanımasıdır. Sonraki adım, dalgıç tekrar normal hissedene kadar yavaşça yüzeye çıkmaktır.

Azot narkozu ne kadar sürer?

Dalgıç, daha sığ bir derinliğe çıktıktan birkaç dakika içinde normal hissetmeye başlamalıdır. Eğer belirtiler düzelmezse, dalışı sonlandırın ve tıbbi yardım arayın.

Serbet dalışta nitrojen narkozuna girer miyim?

PADI AmbassaDiver™ ve Blue Immersion Freediving'in kurucusu Akim Ladhari'ye göre, azot narkozu serbest dalışçılarda da görülebilir. 70m/229f altında dalış yaparken daha yaygındır.

Azot narkozu neden oluşur?

Bilim insanları yüzde 100 emin değil, ancak narkozun yaşanma olasılığını artıran bazı faktörleri belirlediler:

  • Derinlik

  • Yorgunluk

  • Dalıştan önce alkol sarhoşluğu

  • Soğuk su/hipotermi

  • Endişe

Narkoza girmemenin en kolay yolu dalış derinliğinizi 30m/98ft veya daha sığa sınırlamak , özellikle yorgun, endişeli hissediyorsanız veya bir gece önce bir hayli içki içmişseniz. Deep Diver uzmanlık kursu size azot narkozunu tanımlamayı ve önlemeyi ve birçok başka faydalı şeyi öğretecektir.

Yanınızda bir PADI Eğitmeni ile derin dalış deneyimi kazanın. Aşağıdaki videoyu izleyin veya daha fazla bilgi için PADI eğitmeninizle veya Dalış Merkeziniz ile iletişime geçin.


Kaynak PADI Blog Nitrogen Narcosis: What Divers Need to Know by Megan Denny

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page