top of page

10 İpucu – Dalıcılar Denizlerin Korunmasına Nasıl Katkıda Bulunabilir?

Nasıl ki dağcılar ya da kampçıların bir etik kurallar listesi vardır, hangi seviyede olurlarsa olsunlar Scuba dalıcılarının da dalış yaparken, ya da dalış seyahatlerinde uymaları gereken 10 İpucu – Dalıcılar Denizlerin Korunmasına Nasıl Katkıda Bulunabilir prensipleri vardır. 

Siz de bu listeyi indirip, sevdiklerinizle paylaşarak Denizlerin korunması için üzerinize düşeni yapabilirsiniz. 
 

Tip-1-Buoyancy-Experttr.png

01

Yüzerliğiniz iyi olsun

Sualtındaki bitki ve hayvanlar sandığınızdan çok daha hassastır. Paletinizin bir vuruşu, kameranızı bir yere çarpmanız ya da bir yere hafifçe dokunmanız bile bir canlıya zarar verebilir. Scuba ekipmanınızı , fotoğraf aletlerinizi düzgün şekilde bulundurun, dalış becerilerinizi güncel tutun ve ileri seviye eğitimlere katılmak için planlar yapın. Tüm dalışınız boyunca dip yapısı ve canlılara zarar vermeyecek şekilde hareket edin. Yüzerliğinizle ilgili bazı iyileştirmeler için potansiyel olduğunu fark ederseniz, PADI Mükemmel Yüzerlik eğitimine katılmak için hemen bizimle irtibata geçin.

Tip-2-Role-ModelTR.png

02

 İyi bir Rol Model olun

Scuba dalışına yeni başlayanlar kendilerinden daha deneyimli dalıcıları örnek alırlar. Siz de sualtında ve su üstünde çevreye hassasiyet göstererek onlara örnek olun.

Tip-3-Take-Only-Photos-Leave-Only-Bubble

03

Sualtından bir şey almayın / bir şey bırakmayın

Sualtında karşılaşacağınız nerdeyse her şey ya kendisi canlıdır ya da sualtı canlıları tarafından bir yaşam ortamı olarak kullanılmaktadır. Eğer bir mercan, kabuk ya da herhangi bir canlıyı oradan alırsanız, var olan hassas dengeleri bozabilir ve oradaki yaşam ortamına geri dönüşü olmayan bir şekilde zarar verebilirsiniz.

Dalış sonunda sualtından yanımızda geri götüreceğimiz tek şey güzel hatıralar ve sualtında bırakacağımız tek şey de regülatörümüzden çıkan kabarcıklar olmalı!

Tip-4-Protect-Underwater-LifeTR.png

04

Sualtı Yaşamını Koruyun

Sualtında hiçbirşeye dokunmamaya, beslememeye, kovalamamaya dikkat edin. Hareketleriniz canlıyı ürkütebilir, strese sokabilir, beslenmesini ya da üreme davranışlarını sekteye uğratarak hayvanın agresif davranmasına sebep olabilir. Sualtı ortamına saygılı olun ve tüm yerel kural ve kanunlara uyun.

Tip-5-Debris-ActivistTR.png

05

Sualtı Temizliği Aktivisti olun

Dünyanın en ücra denizlerinin bile nasıl bir çöp/atık istilası altında olduğunu görmek çok üzücü. Atıklar, bulundukları ortamlardaki doğal yaşamı öldürerek ve yaşam alanlarına zarar vererek sağlığımıza ve ekonomimize büyük zararlar verir.

Bu yüzden her dalışınızda o ortama ait olmayan bir atık gördüğünüzde onu alıp çıkartın, ya da yetkililere haber verin. Bilinçli bir tüketici olarak çevre dostu ürünleri ve çevre dostu işletmeleri tercih edin; alışverişlerinizle yerel üreticileri, işletmeleri destekleyin ve mümkünse daha az tüketmeye gayret edin (*)

 

(*) Dalışlarınızda PADI Green Star belgesi almaya hak kazanmış Dalış Merkezlerini tercih ederek onları ödüllendirmiş olursunuz.

Tip-6-Responsible-Seafood-ChoicesTR.png

06

Deniz ürünleri tercihlerinizde sorumluluk gösterin

Dünyada gittikçe ciddileşen bir problem de aşırı/zamansız avlanma sebebiyle bazı deniz canlısı türlerinin ve sualtı ekosistemlerinin tehlikeye girmesidir. Bir tüketici olarak sizin de bazı sorumluluklarınız vardır. Eğer deniz ürünleri yemeyi seviyorsanız, sürdürülebilir avcılık metotlarına uygun olarak yakalanmış türleri tercih edin. Bu konuda kendi hassasiyetinizin ötesinde bir adım atarak arkadaşlarınızı, diğer insanları ve bu ürünleri sunan işletmeleri de uyarmaktan ve bilinçlendirmekten kaçınmayın.

 

(*) Türkiye özelinde: bazı balıkların sezon dışı avlanmaları ya da belli boyutların altındaki ufak canlıların avlanmaları o türün (örneğin Lüfer) tehlike altına girmesine sebep olmaktadır. Kaş bölgesi özelinde ise: Bölgemiz Deniz Koruma Alanı ilan edilmiştir ve bölgemizin büyük bir bölümünde amatör balıkçılık dahil deniz ekosistemi koruma altındadır. Buna aykırı davranışlar görürseniz bizleri derhal haberdar etmenizi rica ediyoruz.

Tip-7-Take-ActionTR.png

07

Harekete Geçin

Dalıcılar belki de gezegenimizdeki en sorumlu çevre koruma destekçileridir. Şimdilerde, hiç olmadığı kadar çok sayıda dalıcı bu konuda sorumluluk almaktadır. Çevre koruma konusunda sessiz kalmayın. Sualtı footograf/videolarınızı sosyal medyada bol bol yayınlayın, farkındalık yaratın, gördüğünüz olumsuz şeyleri yetkiliere bildirmekten çekinmeyin ve bir çevre aktivisti olun! 

Tip-8-Eco-TouristTR.png

08

Eco-Turizme destek olun

Gideceğiniz yerleri seçerken bilinçli tercihler kullanın. Çapa atmak yerine tonoz almayı seçen, geri dönüşüme önem veren, çevre dostu temizlik ürünleri kullanan, atıklarını ve atık sularını doğru şekilde işleyen ve yerel kural ve kültürlere harfiyen uyan işletmeleri tercih edin. 

Tip-9-Carbon-Footprinttr.png

09

Karbon Ayakizinizi Azaltın

Global İklim Değişikliği ve okyanusların asitlenmesi değerli deniz canlıları kadar tüm gezegeni de olumsuz yönde etkilemektedir. Karbon Ayak izinizi azaltmak için farkındalığınızı arttırın ve neler yapabileceğinizi araştırın.

Tip-10-Give-BackTR.png

10

Katkıda bulunun

Deniz koruma programları ufak ya da büyük, sizin yardımlarınızla güçlenmektedir. Bu projelere kaynaklarınız ölçüsünde ayni ya da maddi katkıda bulunun. Böylece gezegenimizin sağlığına ve temizliğine faydanız olurken, bir yandan da dalış maceralarınızın uzun yıllar daha devam etmesini sağlayabileceksiniz. 

bottom of page